A les darreres dècades, l’esperança de vida a Europa va experimentar un notable increment gràcies als avenços mèdics i les millores en salut pública. Tot i això, estudis recents indiquen que aquest creixement s’ha estancat i fins i tot ha retrocedit en alguns països. A continuació, es detallen les troballes més rellevants sobre aquest fenomen.
Estancament al Creixement de l’Esperança de Vida
Un estudi publicat a The Lancet Public Health revela que, entre el 1990 i el 2011, l’esperança de vida a Europa va augmentar a un ritme de 0,23 anys per any. No obstant això, entre el 2011 i el 2019, aquest creixement es va reduir a 0,15 anys anuals. Anglaterra destaca per una desacceleració més pronunciada, passant d’un increment anual de 0,25 anys a 0,07 anys en el mateix període. Aquest estancament s’atribueix a factors com ara dietes poc saludables, sedentarisme i l’augment de l’obesitat. A més, la pandèmia de COVID-19 va exacerbar aquesta tendència, disminuint encara més l’esperança de vida a la majoria dels països europeus.

Factors Contribuents
L’increment de l’obesitat i la prevalença de dietes riques en aliments ultraprocessats han estat identificats com a factors claus en la desacceleració de l’esperança de vida. Aquests hàbits alimentaris, juntament amb el consum de tabac i alcohol, han contrarestat els avenços aconseguits en la reducció de malalties cardiovasculars i càncer. Països com Noruega, Islàndia, Suècia, Dinamarca i Bèlgica han aconseguit mantenir o millorar la seva esperança de vida gràcies a polítiques de salut pública efectives que aborden aquests factors de risc.
Impacte de la Pandèmia de COVID-19
La pandèmia de COVID-19 va tenir un impacte significatiu a l’esperança de vida a nivell global. A Espanya, per exemple, l’esperança de vida en néixer el 2022 va ser de 83,1 anys, encara per sota dels 83,5 anys registrats el 2019, abans de la pandèmia. Tot i que s’ha observat una recuperació parcial, els nivells previs a la crisi sanitària encara no s’han assolit.
Projeccions Futures
Tot i les tendències actuals, estudis previs projectaven que països com Espanya podrien liderar en esperança de vida per al 2040, assolint una mitjana de 85,8 anys.
Agència SINC No obstant, perquè aquestes projeccions es materialitzin, és essencial implementar polítiques públiques que promoguin estils de vida saludables i abordin els factors de risc esmentats.
Futur
L’estancament a l’esperança de vida a Europa és un desafiament multifacètic que requereix intervencions integrals. La promoció d’hàbits saludables, la reducció del consum de productes nocius i la implementació de polítiques de salut pública efectives són fonamentals per revertir aquesta tendència i garantir més longevitat i qualitat de vida per a la població europea.
Socialització i Vincles Afectius